Hyvä pohjatyö vapauttaa
markkinointipäättäjän

Perussuunnittelu. Kuulostaa ja näyttää tylsältä verrattuna kaikenmaailman Growth Hackingeihin, SoMeihin, Influencereihin ja kampanjasuunnitteluun. Sitä se myös osittain onkin. Brändin perussuunnittelu on työtä, jonka lopputulosta ei kukaan ihastele television tai jonkin muun viestintälaitteen äärellä. Se on myös työtä, jonka merkitystä on vaikea selittää organisaation sisällä, jos muut eivät ole olleet ennen osallisena perustyötä tekemässä. Lisäksi se on työtä, joka markkinointipäättäjän on liian helppo jättää tekemättä. Syitä perussuunnittelun väliin jättämiseen voi olla monia, mutta väitän, että suurimpana motiivina on päästä näyttämään esihenkilölle, omistajalle, kollegoille tai kavereille jotain näkyvää markkinointiviestintää, jonka oletetaan olevan tuloksellista ja brändiä edistävää.

Mitä sitten on brändin perussuunnittelu? Se on brändin konseptin tiivistämistä, ydinviestien suunnittelua ja brändilupauksesta päättämistä. Tätä osaa kutsutaan brändikonseptin rakentamiseksi. Brändikonseptin päälle ja perusteella voidaan rakentaa brändin visuaalinen ilme. Tätä kutsun brändi-ilmeen suunnitteluksi. Brändin perussuunnittelu siis koostuu yksinkertaistetusti brändikonseptoinnista ja brändi-ilmeen suunnittelusta. Vaikka brändi-ilmeen suunnittelun tulisi seurata brändikonseptointia, on hämmästyttävän monella ilme kirkastettuna, mutta konseptista ei organisaatiossa ole ikinä keskusteltukaan.

Niissä yrityksissä, joissa brändikonsepti on selkeä ja talon sisällä hyväksytty, elämä on helpompaa varsinkin markkinoinnissa. Alla listattuna muutamia perusteluita:

  1. Markkinointi vie brändiä vain yhteen suuntaan. Erilliset kampanjat ovat keskenään linjassa ja viestivät samaa brändilupausta
  2. Rohkeampaa markkinointiviestintä. Rohkeat ajatukset saatetaan hylätä, koska ne saattavat olla ”liian rohkeita”. Jos organisaation hyväksymä brändikonsepti antaa perusteet tehdä rohkean kampanjan tai kannanoton, silloin sen voi tehdä.
  3. Markkinointi ja luova suunnittelu on suoraviivaisempaa. Brändikonseptissa on paljon mietittynä valmiiksi, joten kaikkea ei tarvitse keksiä joka kerta uudelleen.
  4. Sisältömarkkinointi saa polttoainetta. Kun brändille on suunniteltu tarina ja pohja, syntyy myös sisältömarkkinointia, jolla on merkitys.

Ilman kunnollista pohjatyötä, voi brändi siis jäädä tuuliajolle. Brändikonseptin avulla markkinointipäättäjä on ruorissa ohjaamassa syntyvää mielikuvaa haluttuun suuntaan ja varmistaa sen, ettei yksittäiset markkinointikampanjat synnytä keskenään ristiriitaisia mielikuvia.

Joten, markkinointipäättäjä, keskity ensitöiksesi perustan rakentamiseen. Vasta sen jälkeen on aika markkinoinnin ulostuloille.

Jos haluat keskustella brändikonseptoinnin tarpeesta yrityksellesi tai haluat kuulla lisää siitä mitä brändikonseptointiin kuuluu, ota rohkeasti yhteyttä.

Jukka Vaittinen

CEO, Head of Strategy

+358 40 715 8697
jukka.vaittinen@duran.fi 
LinkedIn